Protocol Ongewenst Gedrag 

Tegenover gewenst gedrag staat ongewenst gedrag.

Bij BVH verstaan we onder Ongewenst Gedrag alle vormen van grensoverschrijdend gedrag, dus niet alleen seksuele intimidatie of ongewenste intimiteiten, maar ook agressie, geweld, pesten, discriminatie, machtsmisbruik en het ongeoorloofd maken van beeld/audio-opnames. Het betreft ieder gedrag dat door de ontvangende persoon als ongewenst, vernederend of bedreigend wordt ervaren. We nemen incidenten met verbaal of fysiek geweld, pestgedrag, seksuele intimidatie of het ongeoorloofd maken en gebruiken van beeld/geluidsopnames zeer serieus.

Klik op de begrippen die links staan om er meer over te lezen.

Je kunt ze er bij pakken als je wilt checken wat onze regels zijn, wat we onder bepaalde begrippen verstaan en bij wie je terecht kunt als jou of iemand anders iets overkomt waar je vragen, zorgen of klachten over hebt.

Kaders ongewenst gedrag

 

Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten

Seksuele intimidatie (of ongewenste intimiteiten) kan overal voorkomen, dus ook bij een badmintonvereniging. Onder seksuele intimidatie wordt seksueel (getint) gedrag verstaan dat als ongewenst of gedwongen wordt ervaren. Het kan gaan om nafluiten, (dubbelzinnige)  opmerkingen, gebaren of erger. Van een vervelend grapje tot aanranding.

Ook niet functionele of ongewilde aanrakingen (bv. masseren waar het niet nodig is bij een blessure) vallen hieronder. Hoewel dit ook vaak onbedoeld of onbewust gebeurt, kan de ‘ontvanger’ het als onprettig ervaren.

Mochten er gedragingen zijn die als ongewenst worden ervaren, meld dit dan bij één van de vertrouwenscontactpersonen. Wanneer begeleiders iets weten of zelfs maar vermoeden, hebben zij meldplicht bij het bestuur.

Bestuurders zijn verplicht (vermoedens van) seksuele intimidatie en misbruik te melden bij de bond.

 

Agressie en geweld

Onder geweld verstaan we het toebrengen van lichamelijk letsel en/of kapot maken van spullen. Het begrip agressie is breder, daaronder vallen onder andere ook bedreigen, schelden en domineren. Het spreekt voor zich dat fysieke en verbale agressie en/of geweld bij BVH niet toegestaan is.

 

Pesten

Pestgedrag hoort niet thuis bij BVH.

Of het nu gaat om verbale opmerkingen, iemand buitensluiten, bezittingen afpakken of verstoppen, slaan, schoppen, jennen of pesten via sociale media.

Van sporters, trainers, ouders en verzorgers verwachten we dat zij actief optreden tegen pestgedrag.

Maak het bespreekbaar of leg incidenten of structureel pestgedrag voor aan de trainer, het bestuur of bij de vertrouwenscontactpersoon.

 

Discriminatie

Discriminatie in welke vorm dan ook wordt bij BVH niet getolereerd. Dit omvat discriminatie op basis van huidskleur, afkomst, religie, geslacht, seksuele geaardheid en andere kenmerken. We worden verenigd door onze vereniging en sport, en daarom is discriminerend gedrag naar medespelers, tegenstanders en publiek onacceptabel.

 

Diversiteit en inclusiviteit

Bij BVH moet iedereen zich prettig en veilig kunnen voelen. Niet alleen pesten, discriminatie, en onsportief gedrag zijn dus ongewenst, maar ook kwetsende opmerkingen over geslacht of seksuele voorkeur. Respecteer ieders identiteit en voorkeuren en houd vooroordelen voor jezelf.

 

Mobiele telefoons

Mobiele telefoons zijn privébezit en worden niet door BVH gecontroleerd.

Wel vragen we het gebruik van mobiele telefoons zoveel mogelijk te beperken tot noodzakelijk gebruik of helemaal niet te gebruiken.

Dit laatste geldt met name voor de kleedkamers, waar (foto-, video- of audio-) opnames niet zijn toegestaan omdat deze de privacy van iemand zouden kunnen schenden.

Op de baan, langs de baan en op de tribunes geldt dat foto’s en video opnames enkel gemaakt mogen worden met toestemming van de betrokken personen en binnen geldige regelgeving.

Voor de volledigheid wijzen wij erop dat het zonder toestemming maken en verspreiden van beeldmateriaal gevolgen kan hebben en in sommige gevallen als strafbaar feit kan worden beschouwd.

 

Sociale media

Sociale media zijn een mooi middel om onze sport, onze vereniging en de sportieve prestaties van leden te promoten. Laten we er met z’n allen naar streven om bij het gebruik van sociale media deze op een positieve manier in te zetten. We vragen leden en andere bij de vereniging betrokken personen (zoals ouders) na te denken over beeld, boodschap en het taalgebruik. Zie ook agressie, geweld en pesten.

We stimuleren dat men elkaar (in persoon) aanspreekt op, dan wel melding maakt van, kwetsende content. Het zonder toestemming verspreiden van beeldmateriaal via sociale media is bovendien niet gewenst, en in bepaalde gevallen zelfs strafbaar.

 

Kleedkamerbeleid

Het is niet altijd mogelijk om in de kleedkamers goed toezicht te houden op bezittingen en op gedrag. Alle hierboven benoemde gewenste en ongewenste gedragingen zijn ook van toepassing op wat er in de kleedkamers gebeurt.

Gebeurt er iets met jou of zie je dat er iets met iemand anders gebeurt dat niet oké is? Vraag om hulp aan iemand anders in de kleedkamer of in de zaal.

Dit geldt ook als het over spullen, kleding of materialen gaat.

Wil je ongewenst gedrag bespreken?

Dat kan via een van de vertrouwenscontactpersonen of via Centrum Veilige Sport Nederland.