Heb jij altijd al eens een clinic willen hebben van een topbadmintonner? Dan kan dat! Badminton Verenging Houten organiseert in samenwerking met oud-clubgenoten Ruben en Debora Jille op zaterdag 18 november 2017 een clinic voor jeugd.

Om jullie alvast kennis te laten maken met Ruben en Debora stellen wij hen (en hun broer Stefan) graag aan jullie voor.

Ruben en Debora zijn allebei begonnen met badmintonnen bij BV Houten. Hun oudere broer Stefan was hen hierin vooraf gegaan. Al snel werd duidelijk dat hun ambitie verder ging dan trainen en spelen in Houten en werden ze uitgenodigd voor diverse vormen van regionale talenttrainingen. Uiteindelijk kwamen ze alle drie terecht bij de Badminton Academy in Amersfoort, gingen ze spelen bij BC Amersfoort en werden ze geselecteerd voor de nationale junioren selecties.

Stefan koos na het behalen van zijn VWO-diploma voor een verblijf en studie in het buitenland en raakte zo uit beeld voor badmintonnend Nederland. Hij heeft nog jaren in de eredivisie in Spanje gespeeld en woont en sport nu inmiddels in België.

Ruben kreeg op 15-jarige leeftijd de kans het trainingsprogramma op het CTO Papendal te gaan volgen. Daar heeft hij ruim twee jaar intern gewoond en sinds enkele jaren deelt hij met huidig Nederlands kampioen Mark Caljouw een appartementje in Arnhem. Hij traint zo’n 20 uur per week, heeft zijn VWO-diploma gehaald op het Beekdallyceum in Arnhem en volgt een rechtenstudie aan de Open Universiteit.

Ruben is lid van de nationale seniorenselectie, hij is dubbel- en mixspecialist. Hij speelt competitie in de Duitse Bundesliga en met zijn huidige dubbelpartner Jacco Arends werkt hij met het spelen van vele internationale toernooien aan zijn ranking op de wereldranglijst. Het grote doel is het behalen van de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Voor Debora is de weg naar de top wat lastiger geweest vanwege het stopzetten van het talentenprogramma op Papendal in 2012. Na drie jaar op de Heemlanden bleek de combinatie VWO met topsport niet meer haalbaar en heeft ze ervoor gekozen te verhuizen naar Den Haag. Door de samenwerking tussen de Badminton Academy Zuid-Holland en het Segbroek College in Den Haag heeft ze zich daar verder kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk kreeg ook zij de kans het dagelijks trainingsprogramma op Papendal te gaan volgen en sinds een jaar woont Debora in Arnhem samen met drie andere badmintonspeelsters. Op het Beekdal Lyceum doet ze dit jaar het eerste deel van haar VWO-examen (gespreid over twee jaar). Ze is nu lid van de U19-selectie, traint twee keer per dag en zal vanaf januari de overstap maken naar de nationale seniorenselectie.

De clinic is bedoeld voor alle jeugdleden van onze vereniging en is gratis. Wij vragen jullie je hiervoor op te geven via toernooien@bvhouten.nl. Er is slechts een beperkt aantal plekken, dus wees op tijd met inschrijven!

Spelersprofielen

Ruben Jille
Geboortedatum: 11 juli 1996
Huidige club: BC Bischmisheim (1. Bundesliga)
Vorige clubs: BV Houten, BC Amersfoort en BC Düren (1. Bundesliga)

Mooiste prestaties:

 • 14-voudig Nederlands Jeugdkampioen ME, MD, XD in diverse leeftijdscategorieën
 • Laatste 16 in MD & XD Wereld Jeugdkampioenschappen 2017
 • 2e plaats Nederlands Kampioenschap 2016 MD & 2017 XD
 • 1/2e finale Yonex Dutch Open 2017 MD met Jacco Arends
 • Winnaar Spanish International Challenge 2017 MD met Jacco Arends
 • Kwalificatie voor Wereld Kampioenschappen 2017
 • Laatste 16 in MD & XD Europese Kampioenschappen 2017
 • Top 50 Wereldranglijst MD

Debora Jille
Geboortedatum: 11 september 1999
Huidige club: BC Duinwijck
Vorige clubs: BV Houten en BC Amersfoort

Mooiste prestaties:

 • 9-voudig Nederlands Jeugdkampioen DE, DD en XD in diverse leeftijdscategorieën
 • Winnares Yonex Langenfeld Cup 2016 DE en DD
 • 2e plaats Nederlands Kampioenschap 2017 DE en DD
 • 2e plaats DD Yonex Belgian International Challenge 2017 met Imke van der Aar
 • 2e plaats DD Victor Dutch International 2017 met Imke van der Aar
 • Kwartfinale DD Wereld Jeugdkampioenschappen 2017