Naast de competitiespelers bij senioren en jeugd kent BV Houten een groot aantal recreantenspelers, van wie een aantal in de luwte van de regiocompetities een eigen voor- en najaarscompetitie speelt. 

Jaap Rebel geeft een introductie van de drie teams die al sinds jaar en dag in gelijkblijvende of veranderende samenstelling door de week hun kunsten op de baan laten zien: team 1 bestaande uit Muriel, Manon, Mark en Paul, team 2 bestaande uit Phuong, Christa, Bert en Jaap en team 3 bestaande uit Marijke, Marloes, Monique, Johan en Marcel.

Alleen het tweede team heeft een grote update gehad, omdat drie van de 6 spelers stopten met de competitie.
Naast deze vrienden, maken de teams regelmatig gebruik van invalspelers die nooit te beroerd zijn om mee te gaan naar verre oorden als Arnhem, Vaassen, Ermelo of Linschoten.
Ik denk dat ik namens de teams Jeroen van der Brakel, Michel Colthof en Martin Groeneveld mag bedanken en uiteraard de dames Sabine Bosman en Sandra Rijvordt. En ik weet zeker dat ik nog een aantal niet heb genoemd, maar voor hen geldt hetzelfde.

Team 1 bestaat al jaren uit dezelfde kernspelers: Muriel Brok, Manon Hartman, Mark de Jong en Paul van den Bogart. Hun werkzaamheden variëren van manager in het Lab tot IT-er tot marketeer bij een farmaceut tot manager bij een omroep. En deze variatie aan beroepen hebben elkaar gevonden op de baan. Ze kennen elkaar nu al geruime tijd, spelen al jaren samen en gaan zelfs bij Oud- en Nieuw bij elkaar op bezoek en zoals Paul aangeeft: ‘We laten niemand anders toe.’ Toch hebben ze een jaar lang elkaar moeten missen. In 2016 hebben Jeroen en ik de twee mannen bijgestaan in de mannencompetitie, omdat de dames het te druk hadden met hun privéleven. Beiden hebben zij een kind gekregen. Maar nu ze weer kunnen spelen, zijn Jeroen en ik direct buiten het team gezet en gaan ze er weer voor. Dit jaar was het meteen spannend: in de allerlaatste wedstrijd van de competitie konden ze direct kampioen worden, wat ze daarvoor al 2 à 3 keer eerder lukte. Helaas hebben ze het net niet gered en zijn ze eervol tweede geworden. En dat na zo’n tijd van afwezigheid van de dames. Helaas betekent dat geen huldiging tijdens het kampioensbal van de gemeente, zoals drie jaar geleden, maar toch een dikke pluim!

 

 

 

 

 

Team 2 is het laatste jaar flink op de schop gegaan. Bestond het team eerst uit 6 spelers, de laatste paar jaar hebben achtereenvolgens Jan Merkens, Faline Zomer en Rik Kroon bedankt voor de eer. Jan zien we nog steeds op de dinsdagavond bij de recreanten de sterren van de hemel te spelen.
Over bleven Phuong Khuong, Christa Graafland en Bert van Kuilenburg, onze oudste competitiespeler. Jaap Rebel voegde zich vanaf dit jaar erbij. De competitie verliep dit jaar bijzonder plezierig: in een grote competitie (6 teams i.p.v. de gebruikelijke 5 of 4) wisten ze de tweede plaats te behalen. De eerste plaats was al geruimer tijd uit zicht, want Hercules was voor iedere ander team een maatje te groot. Toch een knappe prestatie met zo’n vernieuwd team.

Team 3 bestaat weer uit een vriendengroep die elkaar al jaren kennen: Marijke Gast, Marloes Reichardt-Buijs, Monique Rothkrantz, Johan Bredenbeek en Marcel Plas.
Ze kenden elkaar niet allemaal toen ze startten. Maar het bleek een ideale combinatie te zijn. Ze vinden het leuk om voor de winst te spelen. Maar bij hen geen chagrijnige gezichten als dat niet lukt. Voorop staat de gezelligheid en sportiviteit: ‘Het gaat om een leuke avond en een goede pot badminton.’ Dat ze dit jaar in de competitie verdienstelijk derde zijn geworden, is minder belangrijk dat hun samenzijn , wat zij voeren met een start- en finish-etentje. Petje af.
En zelfs nu Marijke door een ongelukkig moment een blessure heeft opgelopen bij het badminton, ze brak haar voet, heeft dat haar er niet van weerhouden regelmatig bij het team aan te schuiven.
Een bijzonderheid om te noemen: dit team is het enige van BV Houten dat een eigen sponsor heeft: Gast Coaching & Training. Marijke coacht en traint daar (young) professionals en politiemensen om te leren omgaan met stress zodat ze vitaal en gezond blijven. Samen met Rothkrantz-reizen is Gast Coaching & Training de sponsor van de kleding van dit team.

Is er een verschil met de reguliere competitie? Zeker!
Daar waar de reguliere competitieleden jaarlijks van teams wisselen en er vaak naar streven om zo hoog mogelijk te spelen, is de gemeenschappelijkheid van de drie voor- en najaarsteams dat ze vooral spelen voor plezier en gezelligheid. Winnen is leuk, maar geen doel op zich. Of zoals door een teamlid gezegd werd: ‘we zijn geen toppers en voor de gezelligheid hebben we geen kampioenschap nodig.’
Dat je met 4 à 6 mensen zoveel plezier kunt beleven pleit ook voor de sport Badminton. Weliswaar doen of deden een aantal ook andere sporten, zoals tennis, korfbal, atletiek, aquafitness en dansen, maar uiteindelijk is het ‘Heerlijk om af en toe samen een shuttle te meppen en anderen te ontmoeten.’

Op de vraag of er nog leuke anekdotes zijn te vertellen, was de algemene reactie: Er waren veel leuke en gezellige momenten maar anekdotes? Dat houden we liever voor onszelf.
Of, zoals Paul schreef: ‘Moeten we het weer hebben over die shuttle die Mark in zijn oog kreeg waardoor we met het hele team om 12 uur ’s nachts op de EHBO van het Antonius zaten?’ Over teamgeest gesproken.

Waren dit de enige teams die meededen aan de voor- en najaarscompetitie?
Van teams uit het verre verleden zou ik niet weten, maar een tijdje terug hebben Bert van Es, Fred Steenbergen, Michel de Weers en Eric Mulder niet onverdienstelijk meegedraaid in het circuit. En dat mag genoemd worden! Door blessures en andere redenen is er echter een vroegtijdig einde gekomen aan dit sterrenteam.

Tekst en foto’s: Jaap Rebel