Wie aan Badminton Vereniging Houten denkt komt al gauw terecht bij Jan Bessems. Deze markante persoonlijkheid is al jaren bezig de vereniging kleur en richting te geven door zowel het aanbieden van trainingen aan de volwassenen als zijn visie te geven aan bestuur en allen die BVH een warm hart toedragen. Tijd om hem een paar pittige vragen te stellen over zichzelf en zijn liefde voor het badminton.


Ik ben Johannus, Piërre Hubertus Bessems, maar mijn roepnaam is Jan en zo kent iedereen mij. Ik woon in Houten, ben getrouwd met Yvonne Oosterdijk en heb 2 kinderen, nl. Robbert en Martijn, die beiden ook op badminton bij BV Houten hebben gezeten. Inmiddels zijn ook zij getrouwd en mag ik mij de trotse opa noemen van Ties, Kyan, Liv en Jayce.
Ik heb mijn hele leven bij het Korps Mariniers gezeten en ben letterlijk de hele wereld over gegaan.
Mijn grootste hobby is en blijft het geven van badmintontrainingen. Verder houd ik van vogels, dus heb ik een volière met valkparkieten. Op dit ogenblik vliegen er 15 stuks in het rond. Ik hoop dit jaar een koppel prachtrosella’s te kunnen bemachtigen.

Kun je wat meer vertellen over je carrière als trainer, wat het trainerschap volgens jou inhoudt en waar jij voldoening uithaalt als trainer?
De eerste vereniging waar ik begon met badminton is Capelle aan de IJssel en het spelletje heeft mij nooit meer losgelaten. Na een lange tijd van spelen ben ik trainer geworden en heb ik bij meerdere verenigingen mogen werken. Ik ben begonnen bij BV Houten, daarna BV Eemnes, BV de Zender (Lopik), BV Inside (Baarn), 10 weken Castellum (Vleuten-De Meern) en vervolgens weer bij BV Houten. Ik weet niet meer hoe lang het de eerste keer is geweest bij BV Houten, maar ik zit nu al weer voor het 7e seizoen hier en ik hoop er mijn badminton-trainers-carrière ook te beëindigen.
Ik ben in september, op verzoek, weer begonnen met 2 uurtjes op vrijdag bij BV de Zender te Lopik.

Het trainerschap zelf is heel divers. Het gemakkelijkste zou zijn om je alleen maar met de training bezig te houden. Dat zou het ideale scenario zijn. Helaas heeft BV Houten op dit moment geen reguliere technische commissie die bijvoorbeeld de teamsamenstelling maakt, dus bemoei ik mij daar ook mee. Verder is het zaak dat je als trainer een goed contact onderhoudt met de spelers.
Als je in het bijzonder praat over het behaalde niveau: Bij Inside heb ik 3e div. getraind en ik heb ook eens als invaller een 1e div. mogen trainen.
Het meeste plezier dat ik uit het trainerschap haal is dus een goed contact met de spelers. Indien de spelers daarbij ook nog een goed resultaat behalen is dat de kers op de taart.

De badmintonwereld verandert regelmatig: welke veranderingen heb jij in al die jaren langs zien komen?
In al die jaren zijn er veel veranderingen geweest in de badmintonwereld. Ik kan er zo een paar opnoemen:
– Spelen tot 11 punten. Dit heeft maar heel erg kort geduurd. Hierbij werd ook de rally point telling ingevoerd. Hiervoor kon je alleen maar scoren als je serveerde. De wedstrijden duurden hiervoor ook veel langer, omdat er diverse keren van service werd gewisseld zonder een score.
– De huidige telling spelen tot 21 in het rally point systeem, dus elke fout een punt ongeacht of je serveert of niet.
Deze laatste verandering is het badminton m.i. wel ten goede gekomen.

Nu wordt het tijd wat dieper op het verenigingswerk in te gaan: Wat maakt BV Houten tot een topvereniging?
Als we praten over ‘top’ zitten daar veel betekenissen aan vast. Het is hard werken als vereniging om op alle mogelijke manieren een topvereniging te zijn. Daarvoor is inzet van iedereen nodig. Het huidige bestuur doet veel om dit te bereiken. Maar met vrij weinig vrijwilligers die zich inzetten is het vaak niet mogelijk meer te doen dan de vereniging draaiende te houden. Ik roep vooral de recreanten op van zich te laten horen zodat het bestuur ook voor hen nog meer kan gaan doen. Met z’n allen moeten we proberen om meer leden te werven.
Zelf ben ik al voor het 3e jaar bezig met het schoolbadminton via het Sportpunt Houten. Met het bestuur is gesproken om de scholen, voorafgaand aan de clinics middels een mail te benaderen. Aan deze mail zal ook een flyer worden gekoppeld ie aan de deelnemers kan worden uitgereikt.
Daarnaast probeer ik regelmatig BV Houten op de kaart te zetten bij allerlei vormen van sportbegeleiding, zoals sporten voor gehandicapten.

En toen kwamen we bij een heikel punt: Je bent de 65 gepasseerd. Je bent nog vitaal en enthousiast, maar je hebt ooit laten doorschemeren dat dit het laatste jaar als hoofdtrainer zou zijn: hoe denk je daar nu over?
Volgens mij heb ik dat niet zo specifiek gezegd. Afhankelijk van mijn gezondheid zal ik dat per jaar bezien. Zoals ik me nu voel, ga ik nog wel een jaartje door. Indien de vereniging echter vindt dat het tijd wordt om op te stappen zal ik de laatste zijn om dat tegen te spreken.
Na het hoofdtrainerschap zou ik misschien in de schaduw van een ander meedraaien. Ik blijf in ieder geval bij BV Houten en stop er zeker niet helemaal mee.
Waaraan een hoofdtrainer moet voldoen is lastig te zeggen. Dat is iets van een ‘technische commissie’ en niet aan mij. Ik zou daar, met de/een technische commissie, wel een profielschets voor willen maken. Het zou in ieder geen profielschets moeten zijn van ‘Jan’.

Stel je BV Houten voor over 5 jaar: waar zie jij de vereniging dan staan?

– Ik hoop op tenminste hetzelfde leden aantal als heden. Ik spreek wel de hoop uit dat we tenminste op het huidige spelniveau blijven. 4e divisie met 3e divisie als vooruitzicht.
– Hier zal echter ook een verandering in mentaliteit moeten komen. Trainen of baanuren maken is een must. Indien we, om welke reden dan ook, het niet op kunnen of willen brengen om 2 x te trainen dan wel bezig te zijn op de baan, zal er niet veel veranderen. Helaas heb ik als trainer weinig of geen sanctie mogelijkheden. Iedereen die is ingedeeld moet spelen, anders dupeer je een team.
– Met de trainersstaf gaan we binnenkort weer rond de tafel zitten om, voor het volgende seizoen, een en ander uit te werken. Wat het resultaat hiervan wordt, zien we volgend seizoen of mogelijk dat dit in een volgend Meppertje komt te staan!